Milloin on aika hankkia uudet kesärenkaat?

Kesärenkaiden uusimisessa on parempi katsoa kuin katua. Renkaat ovat autosi ainoa kosketuspinta tiehen, joten hyväkuntoiset renkaat ovat ajosi tärkein turvallisuustekijä.

Uusi tieliikennelaki lisää autoilijan vastuuta renkaiden kunnon tarkkailussa. Kesäkuussa 2020 voimaan astuvan tieliikennelain mukaan talvirenkaita tulee käyttää marraskuun alusta maaliskuun loppuun, mikäli sää näin edellyttää. Suurin muutos on se, että kesä- ja talvirenkaiden vaihto on entistä keliperusteisempaa. Näin ollen sinun tulee mukauttaa renkaidesi vaihto entistä tarkemmin sään vaihdosten mukaan.

Moni autoilija luottaa lakisääteisiin kulumisrajoihin uusien renkaiden hankinnassa. Lakisääteiset kulumisrajat ovat ehdottomat suositukset, joiden täyttymistä ei kuitenkaan kannata odottamalla odottaa.

Todellisuudessa renkaiden kunto voi heikentyä monesta syystä ennen kulumisrajojen vastaantuloa. Esimerkiksi epätasapainoiset renkaat kuluvat nopeammin ja menettävät pitoaan.

Paljaalla silmällä on vaikea nähdä renkaiden todellisia vaurioita, joten jos epäilet renkaidesi kuntoa, kannattaa kääntyä ammattilaisen puoleen.

Lue alta tärkeimmät hälytysmerkit, joiden perusteella tiedät, että on aika hankkia uudet renkaat.

Milloin on aika hankkia uudet kesärenkaat?

Tarkista renkaiden urasyvyys

Renkaiden urasyvyyttä säätelee laki, mutta lakisääteiseen suositukseen ei kannata tuudittautua, sillä usein renkaan suorituskyky on jo aiemmin heikentynyt.

Lain mukaan renkaiden kulutuspinnan urasyvyyden tulee olla kesärenkaissa vähintään 1,6 milliä. Urasyvyyden voit tarkistaa helposti 2 euron kolikolla: jos kolikon harmaa ulkoreuna ei uppoa uraan kokonaan, on aika vaihtaa renkaat.

Käytännössä tämä on ehdoton raja, sillä kuluneen kesärenkaan rengasrikon, vesiliirron ja heikon jarrutuspidon riski on suuri. Liikenneturva suositteleekin, että harkitset renkaiden uusimista, kun kesärenkaan urasyvyys alittaa 4 millimetriä.

Ethän aja vanhoilla renkailla?

Oikein huolletut ja hyvin säilytetyt renkaat säilyttävät ajo-ominaisuutensa maksimissaan kuusi vuotta käyttöönotosta.

Maksimi on kuitenkin maksimi. Todellisuudessa ajokilometrit, ajotyyli sekä teiden kunto kuluttavat renkaat vaihtokuntoon jo huomattavasti ennen kuuden vuoden takarajaa. Vanhetessaan renkaat tyypillisesti kovettuvat, kuluvat ja menettävät pitoaan.

Onko renkaissa epätasaista kulumaa?

Renkaiden kulumapinnat tulisi tarkistaa joka kuukausi. Tyypillinen merkki epätasaisesta renkaasta on tärinä ajaessa ja muutokset renkaan kulutuspinnassa.

Ratkaisu voi olla ammattilaisen tekemä tasapainotus tai nelipyöräsuuntaus, tai renkaassasi voi olla pysyviä vaurioita, jolloin renkaanvaihto on paras ratkaisu. Esimerkiksi renkaiden iskunvaimentimet voivat kulua toimettomiksi, jolloin ajokokemuksesi ja turvallisuutesi kärsii.

Ja jos näet renkaasi kulutuspinnan kulutuspalkit, on oikea aika vaihtaa rengas!

Tunnista rengasrikon piilevät merkit

Voimakas tärinä ajaessa, naarmut renkaiden kyljissä ja pullistumat kumissa ovat varmoja merkkejä siitä, että tarvitset ammattilaisen neuvoja renkaiden tarkistamisessa. Rengasrikon riskit ovat ilmassa pitkään ennen itse rikkoa, ja paljaalla silmällä nähtävissä olevat rengasvauriot tulee aina tarkastaa ammattilaisella. Vaikka vauriot eivät vaikuttaisi ajokokemukseen tänään, et varmasti halua ottaa rengasrikon riskiä?

Kysy apua ammattilaiselta!

Jos yksikin edellä mainittu kohta sai sinut miettimään renkaidesi todellista kuntoa, on aika kääntyä rengasammattilaisen puoleen. Löydät kattavat rengaspalvelut lähimmästä Point S -liikkeestäsi, jossa ammattilaiset voivat tarkastaa renkaidesi kunnon, vaihtaa ne uusiin ja tehdä tarvittavat huoltotoimenpiteet.

Katso lähin Point S -liike verkkosivuiltamme!

Katso liikkeet